Aantal mensen met huidkanker blijft stijgen: Actieplan richt zich op primaire preventie en passende zorg
Nationaal Actieplan Huidkanker: concrete maatregelen tegen stijgende huidkankercijfers.
Sinds de start van de Nederlandse Kankerregistratie in 1989 is het aantal nieuwe huidkankerpatiënten verviervoudigd. En de stijging houdt aan: binnen enkele jaren verwachten we gemiddeld 350 nieuwe huidkankerdiagnoses per werkdag. Dat betekent: elke 30 minuten twee volle voetbalelftallen erbij.
Om deze ontwikkeling te keren, presenteerde de Stuurgroep Huidkankerzorg in april 2021 het Nationaal Actieplan Huidkanker (NAH). Dit plan bundelt kennis, beleid en praktijk tot een concrete aanpak met drie pijlers:
1. Preventie
2. Passende zorg
3. Monitoring en evaluatie
Waarom nu ingrijpen nodig is
Het NAH laat zien dat de maatschappelijke en financiële impact van huidkanker groot is. De verwachte zorgkosten lopen op tot €1,35 miljard in 2030. Maar het is niet alleen een kostenverhaal. Persoonlijke verhalen van patiënten, zoals die van Jaap Touw en Ed van der Want, benadrukken dat huidkanker vaak chronisch is.
De urgentie is helder: we moeten huidkanker vaker voorkomen én beter behandelen. Dat vraagt om samenwerking op lokaal, regionaal en landelijk niveau.
Belachelijk idee dat bruin worden gezond is.
Preventie als kernstrategie: inzetten op leefstijl en omgeving
Huidkanker is in veel gevallen een vermijdbare aandoening. De belangrijkste oorzaak is overmatige blootstelling aan UV-straling van zon en zonnebanken. Daarom richt het NAH zich primair op gedragsverandering én een zonveilige leefomgeving.
De focus ligt op vier risicogroepen:
- kinderen (en hun verzorgers)
- buitensporters
- buitenwerkers
- zonnebankgebruikers
Jaarlijkse campagnes vergroten het bewustzijn van risico’s én bieden handelingsperspectieven. Tegelijkertijd stimuleert het plan omgevingsmaatregelen, zoals:
- schaduwplekken in parken, speelplaatsen en sportvelden
- zonnebrandcrème op scholen, kinderdagverblijven en sportterreinen
De centrale gedachte: maak de gezonde keuze ook de makkelijke keuze.
Kortetermijneffecten door slimmere zorg: meer doen met minder druk
De Stuurgroep weet dat preventie tijd kost voordat het zijn volle effect heeft. Daarom is ook op de korte termijn actie nodig om de zorg te ontlasten. Het NAH combineert de langetermijnstrategie van preventie met directe verbeteringen in de zorg.
De inzet: betere, efficiëntere en slimmere huidkankerzorg. Denk aan:
- het inzetten van digitale consulten en kunstmatige intelligentie (AI)
- het toepassen van e-health-oplossingen in diagnostiek en behandeling
- het terugdringen van overbodige zorg, zoals niet-noodzakelijke nacontroles
Door bewezen technologie en best practices slim in te zetten, wordt de zorg beter én toekomstbestendiger.
Kom ook in actie en teken het Zonvenant
Het Zonvenant van het Nationaal Huidfonds er voor gemeenten, GGD’en, scholen, kinderopvanglocaties, (sport)verenigingen, werkgevers en andere organisaties die willen meewerken aan de preventie van huidkanker. Het is een intentieverklaring waarbij organisaties zich verbinden om gedurende minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker, met als gezamenlijke missie: Nederlanders bewuster, verstandiger en veiliger met de zon om laten gaan.