Integraal Kankercentrum Nederland: huidkanker legt steeds grotere druk op de zorg

Uit de nieuwste cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat het aantal nieuwe diagnoses van huidkanker de afgelopen jaren verder is toegenomen en naar verwachting zal blijven stijgen. In de IKNL-rapportage ‘Huidkanker in Nederland’ is te lezen dat huidkanker de meest voorkomende én snelst toenemende vorm van kanker is. Dit heeft niet alleen gevolgen voor patiënten, maar ook voor de druk op de zorg, zowel financieel als op het gebied van capaciteit.

IKNL-rapportage: druk op de zorg neemt toe

De stijging van diagnoses huidkanker heeft grote gevolgen voor ziekenhuizen. Jaarlijks krijgen bijna 75.000 mensen deze diagnose. Gemiddeld zijn er per ziekenhuis 1.085 nieuwe huidkankerpatiënten per jaar. Veel patiënten blijven langdurig onder controle, omdat huidkanker vaak terugkeert. Op dit moment leven bijna een half miljoen mensen (487.867) die de afgelopen 10 jaar de diagnose huidkanker kregen. Dit betekent dat in deze periode per ziekenhuis gemiddeld 7.071 patiënten in behandeling zijn (of zijn geweest). Het is dus hard nodig om de stijging af te remmen, aan de ene kant door meer in te zetten op het voorkomen van de ziekte (door preventie), maar ook door te investeren in innovatie in bijvoorbeeld het diagnosticeren van risicogroepen, zelfdetectie, behandelingen en nacontroles en aandacht voor de organisatie van zorg.

Dr. Marlies Wakkee, dermatoloog in het Erasmus MC, voorzitter domeingroep oncologie van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) en lid van de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland: ‘Als er één patiëntengroep is die we als dermatologen veel zien, dan zijn het wel mensen met huidkanker. Dit betreft zowel mensen met nieuwe plekken als mensen die op nacontrole komen. We proberen steeds vaker predictiemodellen te gebruiken om te voorspellen wie er een hoger risico heeft op bijvoorbeeld uitzaaiingen of opeenvolgende huidkankers. We moeten ook nadenken over het inzetten van slimme technologieën (met bijvoorbeeld AI) om mensen thuis al te ondersteunen in het zelf beoordelen van huidplekken.’

Prof. dr. Klara Mosterd, dermatoloog Maastricht UMC+ vult aan: ‘Het is belangrijk dat we beter kunnen voorspellen welke huidkankersoorten een hogere kans hebben op uitzaaiing, zodat we die nauwkeuriger kunnen volgen. Maar de meeste afspraken betreffen laagrisico huidkanker; de BCC’s. Ook daar is nog veel winst te behalen in efficiëntie op het gebied van diagnostiek, (niet-invasieve) behandeling en het verminderen van controles.’

In het bijbehorende persbericht van IKNL is te lezen dat het toenemende gebruik van dure geneesmiddelen, zoals immunotherapie en doelgerichte therapie, heeft geleid tot aanzienlijke gezondheidswinst, maar ook tot verdere kostenstijgingen. Kerncijfers over dure geneesmiddelen en melanoom vindt u op het online platform ‘Kerncijfers dure geneesmiddelen’ van IKNL.

Bekijk de IKNL-rapportage

De IKNL-rapportage ‘Huidkanker in Nederland, trends en inzichten’ biedt een geactualiseerd overzicht van de ontwikkelingen in huidkankerincidentie, sterfte, overleving en behandelingen tot en met 2022. De rapportage is een update van het rapport ‘Huidkanker in Nederland’ uit 2019.

Tijd voor actie: preventie en efficiëntere zorgorganisatie

Om de toename van huidkanker af te remmen is effectieve primaire preventie nodig. Minder blootstelling aan de zon en zonnebank kunnen de stijging van huidkanker stoppen. Dit leidde in 2021 tot het Nationaal Actieplan Huidkanker, en de lancering van deze website.

Ook binnen de Nederlandse Kanker Agenda is het een van de doelen om het aantal mensen dat veilige zongewoonten toepast in het jaar 2032, met minimaal 15% te verhogen. Om dit doel te bereiken, worden op nationaal én lokaal niveau initiatieven ontplooid. Sinds 2023 voert het Nationaal Huidfonds, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de campagne ‘Voorkom Huidkanker’. Deze campagne richt zich specifiek op risicogroepen zoals ouders en kinderen, buitensporters, buitenwerkers en zonnebankgebruikers.
Ook op lokaal niveau wordt preventie versterkt. Gemeenten en GGD’en gebruiken inzichten uit de Nederlandse Kankeratlas (2023) om gerichte interventies te ontwikkelen. Zo blijkt uit de atlas dat huidkanker vaker voorkomt in regio’s als Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Deze inspanningen benadrukken de noodzaak om de focus te verschuiven van reactieve zorg naar primaire preventie. Naast bewustwording en gedragsverandering blijft het ook belangrijk om in te zetten op innovatieve diagnostiek en behandelingen.